IK BEN KOOPVERSLAAFD GEWEEST!

Wow! ik realiseerde me de afgelopen dagen dat ik echt koopverslaafd ben geweest.
GEWEEST kan ik nu met een gerust hart zeggen. Best gek, want nu ik stijlcoach ben zou je vast denken… die zal wel kleding kopen bij het leven, want die moet iedere keer de nieuwste trends aan hebben. Ja, dat was wel zo, alleen dan vóórdat ik stijlcoach werd. De koopdrang is gelukkig voorbij omdat ik nu heel goed weet, wie ik ben en wat mij gelukkig maakt.

Kleding kopen stond bij mij altijd op de eerste plek naast natuurlijk de levensmiddelen die we gewoon nodig hebben om te leven. (gelukkig wel 😉) De kledingtrends waren mijn gadgets. Als ik weer eens ging winkelen, dan kon je er op rekenen dat ik altijd met volle tassen thuis kwam. Alleen in 2018 liep het echt wel de spuigaten uit…

Ik keek van de week mijn filmpje, herfstshoplog op YouTube, terug van november 2018. In deze shoplog heb ik toen aan mijn Youtube volgers verteld wat ik allemaal heb gekocht in een korte tijd en schrik niet: het waren in totaal 20 aankopen in minder dan 2 maanden tijd. Jeetje mina… ik schaam me dat ik het nu ga zeggen maar daarvan heb ik gewoon 11 items maar 1 keer aan gehad of helemaal niet. Ja, ik was zo iemand bij wie je veel kleding in de kast vond waar het prijskaartje er nog aanhing of ik had alweer nieuwe kleding gekocht terwijl het andere nieuwe nog niet gedragen was. Ik maakte zelfs afspraken met mijn familie om niet eerder nieuwe kleding te kopen dan dat ik had gedragen. Helaas, kon ik me niet houden aan deze afspraken. De koopdrang was te groot.

Maar waar kwam die koopdrang vandaan? Als ik terug denk aan deze periode dan weet ik dat ik helemaal niet happy was met mezelf en ik wilde me graag goed voelen. Van kleding kopen kreeg ik een goed gevoel en dan met name de kleding in de sale was. “Haha”, dacht ik dan “ik ben mooi de winkels te slim af, alles lekker voor een prikkie meenemen.” In werkelijkheid was ik mezelf natuurlijk te stom af, want ik had zoveel kleding gekocht en niet eens aangetrokken. Ik heb dus heel veel geld verspilt aan miskopen.  Mijn kast zat vol met kleding maar ik wist nog steeds niet wat ik wilde aantrekken. Ik kon minuten lang staren voor kast en werd er alleen maar  meer gefrustreerd van! Blijkbaar zorgde het steeds meer kopen van kleding er niet voor dat ik gelukkig was met de kleding die ik in mijn kast had hangen.

Jammer… maar wel een hele wijze les.  Ik besef me nu dat ik me gelukkig kocht.
Kleding kopen gaf me een goed gevoel. Er werd op dat moment serotonine (een gelukstofje) in mijn lichaam aangemaakt. Ik kwam thuis, plande een halve dag in voor mijn kledingkast en ging weer flink aan de slag om alles te combineren en maakte er foto’s van zodat ik het onthield, maar deed er vervolgens nooit aan. De serotonine was helaas maar voor even want vervolgens kreeg ik weer het rot gevoel wat ik altijd voelde.

Zoals je wel vaker hoort ziet je omgeving allang wat er aan de hand is en zij willen je vervolgens behoeden voor de miskopen door te roepen: “Gerdien je hebt al zoveel, doe dat nu niet! “Heb je het andere al aan gehad?” “Zou je het ook kopen als het niet in de sale was?” Terwijl ik vrolijk door ging omdat ik het nog niet in de gaten had.
Ik schaam me zo dat ik nu blind zit te typen en dat ik niet eens naar mijn eigen tekst durf te kijken… pijnlijk dat ik me zo heb laten gaan. Maar goed, ik heb er iets van geleerd en daar gaat het tenslotte om.

Gelukkig had ik zelf ook in de gaten dat ik niet happy was en ben me dan ook eind 2018 heel bewust gaan onderzoeken wat mij dan wel gelukkig maakte. En zoals je gelezen hebt was ik altijd al gefascineerd van kleding. Daarom ben ik de opleiding voor kledingcoach/personal shopper gaan volgen. Daarmee ben ik gaan inzien dat niet het kopen van meer kleding maar het ontdekken van mijn kledingstijl mij gelukkig maakt.  Ik ben te weten gekomen dat kleding veel meer is dan een omhulsel en bescherming van je lichaam en zeker niet oppervlakkig is. Kleding kan je veranderen in hoe je eruit ziet, hoe je je voelt, hoe je naar jezelf kijkt, hoe je je gedraagt en hoe je jezelf presenteert!

“Als jij met een huispak op de bank zit voel jij je heel anders dan als jij opgetut  in een uitgaansoutfit lekker de deur uit gaat naar een feestje met vrienden.”

Heel bewust heb ik de stap gemaakt om te kiezen wat mij gelukkig maakt en hierin keuzes gemaakt zodat ik gewoon mezelf mag zijn! In de opleiding heb ik daarnaast geleerd om te kijken welke kleuren het beste bij mijn huid passen. Welke kleding qua figuur het mooist bij mij past, in welke kledingstijl ik helemaal tot mijn recht kom en wat ook nog eens allemaal mooi samen komt in mij als persoon en mijn identiteit.

Deze ervaring heeft mijn koopverslaving doen verdwijnen: Ik weet nu precies wat er bij mij staat en daarom kan ik goede kledingkeuzes maken. Dit maakt mij gelukkiger mens. 😉 Dat zorgt ervoor dat ik nu niet meer de behoefte heb om dit gat op te vullen met kleding. En daarnaast niet continu de drang heb om de trends te kopen of te kopen wat mijn buurvrouw aan heeft of mijn beste vriendin. Nee… omdat ik nu weet wie ik zelf ben en weet wat mij het beste staat is een aanbieding of trend geen verleiding meer. 

Terugkijkend heeft het mij het volgende opgeleverd. Ik heb veel geld bespaard en mijn kledingkast puilt niet meer uit. Veel kleding heb ik mogen doneren en weggedaan. Als ik nu kijk naar de aankopen van 2020 dan zijn er dit in totaal 25 over 11 maanden tijd i.p.v. van 20 in twee maanden! Ik heb nu alleen maar kleding in mijn kast waar ik super blij van word en waarin ik mezelf goed kan presenteren en pak zonder nadenken direct de juiste kleding uit de kast voor elke gelegenheid. Wauw en dat geeft een goed gevoel!

Alles verandert op een positieve manier als je gewoon mag zijn wie je bent. Ik sta nu sterker in mijn schoenen dan ooit en dat is iets wat ik elke vrouwelijke ondernemer gun en daarom ben ik mijn bedrijf begonnen.

Ik ben zo blij dat ik mijn droom verwezenlijkt heb en nu vrouwelijke ondernemers help
met de juiste kleuren en kledingstijl om gewoon zichzelf te kunnen zijn, zodat ze met meer zelfvertrouwen zichzelf presenteren!

Op die manier kan jij ook met jouw uitstraling moeiteloos jouw ideale klant aantrekken. Wil je hiermee over weten kijk dan op link… Ik help je graag. 

Hele fijne dag

Gerdien